Bajesband De Niemanders brengt eerste song uit

Die Ogen’: over de beleving van de eerste bajesdagen

Rocco Ostermann en Wout Kemkens speuren als embedded musicians gevangenissen af naar bijzondere verhalen en muzikanten. Samen met – en geïnspireerd door – de inmates schrijven ze een album dat verhaalt over de bajesbewoners en hun levens. Samen zijn zij De Niemanders. Het eerste nummer ‘Die Ogen’ is geconstrueerd uit gesprekken met een jonge Amsterdamse gedetineerde: ‘Ik was een handelaar in dagdromen en verkocht mezelf een nachtmerrie’. Beluister de song hier voor het hele verhaal.

Die Ogen
‘Het zwaarste lied eerst. We hebben lang gesproken met elkaar over welk nummer we als eerste wilden laten horen. Het songmateriaal stuitert van snelle punkrock naar afrobeat, maar we starten met ‘Die Ogen’ bij het begin: de beklemming en kilheid van de eerste dagen detentie. Opgetekend uit de mond van een jongen die dit op dat moment ook beleefde. Mijn luisteradvies is koptelefoon op en ogen dicht’, aldus Rocco.

De Niemanders
Ostermann, Kemkens en de gedetineerden worden bij dit project gedreven door hun gezamenlijke fascinatie voor de keuzes die mensen bewust en onbewust nemen op de ‘crossroads’ in hun leven. Ze gaan op zoek naar de kantelpunten en sleutelmomenten in de levens van hen die de verkeerde keuzes hebben gemaakt. De verschoppelingen, de misdadigers, de langgestraften. Gedetineerden. De uitkomst is een album met songs geschreven in Nederlandse gevangenissen en een concertreeks binnen en buiten de muren. Op 1 mei 2020 verschijnt het album en gaat De Niemanders op tour, binnen de muren met gedetineerden en buiten de muren met een nieuwe band. ‘We hebben in de bajes veel muziek leren kennen – van kaseko, levenslied, bubblingbeats, country tot ballads – en dit ga je allemaal op het album en live terug horen’, aldus Wout Kemkens.

De aanleiding voor De Niemanders vond plaats in september 2018, toen Ostermann en Kemkens (Donnerwetter, Shaking Godspeed) een band formeerden met vijf gedetineerden in een Nederlandse gevangenis. Ze speelden er drie concerten. Uit deze verrassend mooie samenwerking ontstond de wens voor een nog intenser vervolg: samen een plaat schrijven.

Crowdfunding
Het schrijfproces is nog in volle gang. In een studio buiten de gevangenis nemen Rocco en Wout binnenkort alle songs op. Om de albumopnames te bekostigen is er een campagne gestart via VoorDeKunst.nl. ‘We hebben nu de hulp van muziekliefhebbers nodig om het verhaal van De Niemanders te vertellen, dit kun je bijvoorbeeld doen door het album te pre-orderen via deze crowdfunding’, aldus Rocco Ostermann. Bekijk hier de pagina van De Niemanders op VoorDeKunst.nl.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste muzieknieuws rondom Goomah Music en Fireball Agency.

Ik wil graag de Goomah Music nieuwsbrief ontvangen. (verplicht)