Swinder

Geboren en getogen onder de rook van Groningen stad en met een Groninger woordenschat beperkt tot ‘moi’ wil singer-songwriter Bas Schröder (1983) jarenlang niets weten van het dialect dat in het dorp gesproken wordt. Zoals je aardappels met jus pas weer kunt waarderen nadat je minimaal vijf jaar geleden de deur van het ouderlijk huis achter je hebt dichtgetrokken, zo duurt het een klein decennium tot na het horen van de Groninger chansonnier Ede Staal het kwartje valt: het Gronings kan heel mooi zijn, als je er maar mooie dingen in zegt, of zingt. Dat moeten meer mensen weten, dus in de winter van 2012 schaft hij zich het Nieuw Groninger Woordenboek aan en duikt de bibliotheek in voor een zelfstudie Gronings. Zwervend door de lemma’s ontstaan als vanzelf de eerste teksten, over gebroken harten en kapotte klokken, over drank en landbouw, vakantie en werkeloosheid: Het dialect leent zich slecht voor het grote gebaar. Anderhalf jaar, twee regio-hits, een videoclip en een kleine honderd optredens later is Swinder uitgegroeid tot een vijfkoppige band, zwalkend tussen melancholieke liefdesliedjes en uptempo (folk)rock.

De single “Noar Stad” wordt het meest gedraaide Groningstalige nummer van 2013 en levert hen optredens op in De Oosterpoort en Vera en op festivals als Eurosonic, Welcome To The Village, Here Comes The Summer, Noorderzon en Bevrijdingsfestival Groningen. In de zomer van 2014 verzorgt Swinder tien uitverkochte voorstellingen op het Noorderzon Festival, en brengt in samenwerking met de plaatselijke kringloopwinkel de single “Twijde Hans” uit. Met de hoofdrol voor Hans Kazàn in de bijbehorende videoclip stijgt het nummer snel door naar de nummer één positie van de regionale hitlijst. In een kleine twee weken wordt op Vlieland het debuutalbum opgenomen.

Het titelloze debuut is het resultaat van anderhalf jaar liedjes schrijven, bijschaven en weggooien om weer opnieuw te beginnen, met als uitkomst een uitgebalanceerd geheel van meezingbare festivalrefreinen en kleine verstilde ballades. De plaat wordt geproduceerd door Matthijs van Duivenbode, (o.a. Douwe Bob, Tangarine, Sky Pilots) en verscheen op 7 Maart bij Excelsior Recordings. De single “Vief Veur Elf” stijgt al snel naar de eerste plaats in de regionale hitlijst en eindigt als meest gedraaide single van 2015 in de Noord 9 van Radio Noord.

Bandleden

Bas Schröder
Zang, gitaar

Gijs van Veldhuizen
Gitaar, toetsen

Bastiaan Sligter
Basgitaar

Daniël de Jong
Drums

Sebastiaan Wiering
Toetsen, percussie


Social


Contact

Robert Koole
robert@goomahmusic.nl


Shows

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en wij houden je op de hoogte van het laatste muzieknieuws rondom Goomah Music en Fireball Agency.

Ik wil graag de Goomah Music nieuwsbrief ontvangen. (verplicht)